Her til nytår taler mange at give helbredet et ekstra boost. Der kan grøn thé hjælpe en hel del. Jeg citerer lige et par uddrag af sund-forskning.dk og andre kilder (hvis jeg overtræder nogens copyright ved at citere, gør mig venligst opmærksom på det):
INGEN ENERGI, INGEN VIRKELYST – HVAD GØR JEG?
(…omtale af vitamin C… ) “Man har ligeledes fundet, at det aktive stof EGCG (epigallocatechin gallate), som findes i grøn te, stimulerer cellernes energiomsætning. Forskere har kunnet påvise, at ekstrakt af grøn te øger fedtforbrændingen i cellerne med over 30%.”
(Sund forskning, oktober 2012)
GRØNNE BLADE OG GUDEDRIK TIL DINE BLODKAR
“Grøn te er udelukkende lavet af blade fra Camellia Sinensis og indeholder mange kemiske forbindelser, herunder store mængder polyfenoliske stoffer, specielt flavonoider. Catechiner udgør de vigtigste flavonoider. Catechiner udgør op til 25% af tørvægten af friske teblade. Catechinindholdet kan dog variere betydeligt, af hængig af tesort, vækstbetingelser, årstid, lys og højde over havoverfladen. (…)
Grøn og sort te behandles forskelligt, og derfor er der også stor forskel på indholdet af de aktive ingredienser. Til grøn te anvender man friske teblade, som varmebehandles med damp, hvilket øger holdbarheden og til en vis grad bevarer de aktive stoffer. De vigtigste aktive stoffer er catechiner. (…)
(…undersøgelse hvor…) undersøgt i Japan på 40.530 voksne japanere, hvor fem kopper te daglig eller mere viste en signifikant reduceret dødelighed på 16% ifh til personer, der drak én kop grøn te dagligt. Ud over den lavere dødelighed var der også en reduceret forekomst på 26% af hjerte-kar-sygdomme. Der var 51% lavere risiko for en blodprop i hjernen, (…).”
(Sund forskning, Forår 2010)
KOST MOD KRÆFT
“Da vi analyserer forskellige typer grøn te, opdagede vi, at det var meget forskelligt, hvor meget EGCG der blev afgivet under brygningen (Figur 27), og at den grønne te fra Japan som regel indeholder langt mere EGCG end grøn te fra Kina.”
(Kost mod kræft, Kap. 10 om grøn te, Richard Beliveau & Denis Gingras, People´s Press)
Tak for de uddrag, Ulla.
Jeg er kommet til at tænke på, om de sunde stoffer bevares i teen, jo ældre den bliver. Jeg er netop ved at bruge en sencha op, som efterhånden ikke har meget smag tilbage, og jeg har i den forbindelse tænkt på, om de sunde stoffer også er forduftet sammen med smagen.
Har du læst noget om det?
Der er jo en grund til at man fejrer de friske grønne forårsthéer og drikker dem lige der… Hjemmesiden teachat.com forslår en holdbarhed på ca 6 mdr for kinesiske grønne théer, og 2 mdr. for japanske. (http://www.teachat.com/viewtopic.php?p=133558)
Når det er sagt, har jeg lige drukket en top sencha der var udløbet datomæssigt, og som var frisk og powerfuldt og fejlede ingenting.
Hvordan det så ser ud med indholdet af EGCG, kunne være interessant at se…